2016 Paasweekend

2016-03 Paasweekend BATS: Wielmaten

 

Na twee jaren Duitsland, werd er nadrukkelijk de voorkeur uitgesproken om dit jaar de Ardennen aan te doen. Na enig zoeken werd een huis gevonden in La Roche en Ardenne. Een bekend gebied, maar niet minder aantrekkelijk gezien de mooie natuur, het gezellige plaatsje en de vaste mountainbikeroutes. Het programma is wederom volgens het geslaagde recept voor het familie paasweekend van de BATS opgesteld.

 

2016-03-25 Vrijdag aankomst.

Het voormalige hotel Les Merlettes voorziet in het onderkomen. Een prima locatie op loopafstand (voor de meeste loopafstand, andere hebben die voorkeur niet..) van het centrum en qua faciliteiten voorziet dit huis ons van alle gemakken. Een mooie eetruimte, zitruimte, maar ook een functionele horecakeuken. We kunnen ook dit jaar mooi op tijd in het huis. Helaas voor de familie Dijkstra strand hun heenreis in Ahaus met een kapotte auto, vooral heel vervelend voor henzelf, maar gelukkig sluiten zij de volgende dag veilig aan. Helaas ook voor ons pech, want laten nu net de Dijkstra’s de koffie bij zich hebben…. Gelukkig had een ander het bier thuis laten staan, zodat al snel besloten werd de ontbrekende boodschappen in te slaan.

 

Nadat verder iedereen volgens planning is gearriveerd, openen wij het weekend met verse koffie en een stuk verse taart. Daarna staan de mannen al snel in de keuken voor het maken van de maaltijdsoep. Een klassieker op de menukaart. Één van de onderwerpen die al snel naar voren was “Drink hij wel of drink hij niet?’. Jan-Martin geeft het verlossende antwoord en drinkt dit jaar niet (met overtuiging!) De rest lijkt dit graag te willen compenseren.

 

2016-03-26 Wielmaten.

Mooi op tijd staat het ontbijt klaar. Marco en Petra verzorgen elke ochtend het verse brood, terwijl de andere wakkeren de tafel dekt. Tijdens het ontbijt onstaan 4 kampen die elk een andere invulling aan deze dag willen geven:

 

Shoppers: De “jeugd” en hun begeleiding gaan Luik verkennen. De stad schijnt best een mooie en goede winkelstad te zijn. Dit in tegenstelling tot de verre van inspirerende en deprimerende rondweg. Het centrum werd kaal geplukt en Abby Road “Liege-version” werd geïntroduceerd.

 

Wandelaars: Er is al enig voorwerk gedaan en met een aantal routes in de hand wordt de pas in gezet. Dit blijkt een mooie, maar behoorlijk lange route te zijn. De prestatie om rondom La Roche 18 km te gaan lopen doet niet onder voor de fietsprestaties van die dag.

 

Thuisblijvers: Met de kleinste kids wordt naar het centrum gelopen voor een lekker broodje. Om vervolgens rond het huis te hangen. De mooie waterpartij en hellingen direct naast het huis blijken een prachtige speeltuin.

 

Wielmaten: Dit is de groep “maten”/vrienden die het wiel met elkaar deelt. Bij tegenslag wordt geholpen, bij voorspoed dagen ze elkaar uit. Het is prima fietsweer en na het soigneren worden snel de fietsen uit de berging getrokken voor de eerste ronde. Maar niet voordat René de letterlijke “wielmaten” in wisseld door een achtergelaten 29er/fully mee te nemen en zijn kleine 26er bij het huis te laten. Dit werd echter niet op prijs gesteld door de vrouw des huizes, daar dit werd gezien als een mogelijke inspiratie voor een nieuwe fiets. Gezien de grijns tijdens het fietsen lijkt de argwaan niet geheel onterecht. Het eerste deel van de route bestond uit een aan één schakeling van stukken vaste route ten Noord-Oosten van La Roche. Op 2/3 van de route komen ze langs het onderkomen. Nu was Berthil gearriveerd en zodoende kan hij nog een kort rondje aanhaken. Daarmee komt de totale score van deze dag op 48 km met 1097hm.

 

Als alle groepen weer terug zijn, staan de “wielmaten” al in de keuken de eerste voorbereiding te treffen voor de verse pasta met tomaat en mozzarella voor die avond.

 

2016-03-27 Rustig aan.

Gezien de diversiteit aan vaste routes is het eenvoudige om voor vandaag een geheel nieuwe route uit te puzzelen. Door de regenval van de afgelopen dagen en de keuze van deze routes, komen we vandaag veel meer modder tegen. Het waait vandaag ook een stuk harder en de zon laat zich ook minder zien. Al met al toch nog prima fietsweer. We rijden nu richting het zuid-westen en na een tweetal langere klimmen en afdalingen, worden de klimmen iets korter. Na een mooi stuk dalen we af naar een riviertje waar iedereen met gemak doorheen rijdt. Direct volgt een heel steile klim, waarna er bovenop een smerige wind waait. We vervolgen onze weg met verbindingsstukken naar een nieuwe bosklim. Niet stijl, maar de modderpartij van een paar kilometer lang maakten het wel heel lastig. Uiteindelijk arriveren we na een hele snelle afdaling weer in La Roche met een iets lagere, maar niet minder voldane score van 36km met 805hm.

 

De thuisblijvers hebben vandaag La Roche bezocht, waar ook op 1e paasdag voldoende te beleven valt. Daarnaast worden er nog een paar heerlijke taarten gemaakt, wat bij terugkomst door de fietsers zeer op prijs wordt gesteld.

 

Die avond staat er een heerlijke paste Penne-Mascarpone op het programma, samen met een heerlijke salade komen we niets te kort. Het smaakt iedereen weer super.

 

2016-03-28 Terugkomdag

Deze dag is er weinig animo om te fietsen. Een tweetal fietsers wacht zich nog de heuvels in, waar het de afgelopen nacht behoorlijk nat is geworden. De route bestaat voor een deel uit dezelfde paden als de eerste dag, maar in een andere volgorde. Maar deze keuze was niet geheel succesvol, daar een afdaling volledig in een rivier/moeras was veranderd, waarna er naar een overwoekert wandelpad werd uitgeweken. Prachtig technisch fietsen in een geheel afgelegen stuk! Na weer een pittige klim, dalen we stijl af naar het huis, terwijl de regen nu met bakken uit de lucht komt. Met 19km en 552hm komen de twee fietsers net op tijd voor het onweer terug. Kort daarna komen de thuisblijvers ook terug uit La Roche, waarna de left-overs van de voorgaande dagen worden opgegeten, om vervolgens het huis netjes achter te laten en naar huis te gaan.

 

Wederom een zeer geslaagd, gezellige en heerlijk culinaire paasweekend!

 

Foto’s: 2016 Paasweekend